De moestuin in mei, de eerste groenten.

PeultjesAltijd weer verrassend om na een paar regenachtige dagen in de moestuin te komen. Ik loop al een tijdje de moestuin in voor kruiden en sla, maar nog niet voor "echte" groenten. Vandaag was het dan zover, de eerste peultjes sont arrivé!
Ik zaaide deze peultjes midden maart, tussen de plensbuien door en ik denk dat zowat elk erwtje uitgekomen is.
De eerste peultjes worden hier standaard rauw opgeknabbeld en ik moet snel zijn of Jef eet ze allemaal alleen op. Later worden ze kort gestoomd of gewokt, gember, vis- en sojasaus, knoflook zijn er heel lekker bij. Of in een slaatje met asperges, erwtjes en boontjes. Of in een oosters soepje. Of kort gestoomd samen met worteltjes, Of of of...

Naden en zo verder.

Jef showt nieuwe broekJef met shortBroek
In minder dan twee weken vertrekken we op vakantie, vorig jaar heb ik op de valreep nog wat shortjes gemaakt voor Jef en zo gaat het denkelijk dit jaar weer zijn. Vandaag nr 1. De broekjes die ik voor Jef maak zijn meestal zonder zakken, maar hij wil altijd vanalles in zijn onbestaande zakken proppen dus zijn ze vanaf nu mét. Plezanter ook want handen in zakken zijn zo grappig, behalve wanneer ge op uw gezicht gaat natuurlijk, dan kunt ge beter niet met uw handen in uw zakken zitten.

Ik maak Jef zijn broeken nog steeds met een rekker ipv met een rits en knop, makkelijker voor hem en sneller gestikt door mij.
Ik zorg wel altijd voor een nepgulp, zo lijkt het een beetje op een "volwassen broek" en je weet meteen waar de voorkant is, daar heb ik met mijn rokken al eens problemen mee.

Op de zakken en onderaan heb ik een biaisbandje gestikt, het frist het stofke zowat op. En hoewel ik onlangs van een lieve vriendin geheel gratis een overlockmachine heb gekregen gebruik ik voor korte broekjes toch het liefst een soort van engelse naad meets platte naad, want zo'n overlocknaad (hef uw been op en draai uw rok of broek een slag om) vind ik eigenlijk maar slordig staan.
Het voordeel van deze naadafwerking is dat het echt deftig is, beide kanten zijn zonder storende naad en een kledingstuk dat met deze naad afgewerkt is kan langs twee kanten gebruikt worden.

Ik zal u ne keer laten zien hoe dat in zijn werk gaat.

DE PLATTE NAAD
IMG_5592_2.JPG
Bij een platte naad wordt de naad weggewerkt en vastgezet met een tweede stiksel, door de twee stiksels is het een hele sterke, duurzame naad, soms wordt deze naad ook jeansnaad genoemd. Doordat de naad wordt weggewerkt kan je het kledingstuk aan twee kanten gebruiken. Je ziet deze naad vaak in mannenhemden, sport- en kinderkleding.
Je kan er plezante dingen mee doen door garen in een contrasterende kleur te gebruiken.

Er zijn speciale voetjes om dit te doen of je kan het zo doen, wat ik hier onder laat zien, maar eigenlijk is het haast onmogelijk om zonder voetje een piekfijn resultaat te krijgen, als je dan ook nog eens een andere kleur garen gebruikt kunnen je fouten wel eens erg opvallen.
Ik vind het een hele mooie afwerking, maar ik gebruik hem zelden.

Je hebt meer dan 1 cm naad nodig, teken 0,5cm naad bij als je deze manier gaat toepassen op een kant-en-klaar patroon of teken meteen 1,5 cm naad aan zelfgemaakte patronen of patronen zonder naadwaarde.

IMG_5579.JPGIMG_5585.JPG
-Leg de stoffen met de goede kant naar buiten en stik op 1,5 cm.
-Strijk de naden naar één kant en knip de onderste op 3 mm af.

IMG_5592.JPG-Plooi de stof open en vouw de bovenste naad onder de onderste tot tegen het stiksel en stik vast op 1 mm.

ENGELSE NAAD
Engelse naadBij een engelse naad wordt de naad weggewerkt maar niet vastgezet met een tweede stiksel. Deze naad wordt meestal gebruikt bij erg fijne en doorschijnende stoffen, en in kinderkleding, rokken en jurkjes. Bij deze naadafwerking is het niet mogelijk om een kleding stuk aan twee kanten te dragen.
Ik vind deze naadafwerking makkelijker dan de platte naad.
Er is precies geen éénsgezindheid over op hoeveel mm te stikken, ik stik op 6mm omdat dit overeenkomt met de persvoetbreedte van mijn machine. Je stikt elke naad twee keer dus in totaal teken ik 1,2 cm naad aan een patroon.
Je kan eventueel niks aan je patroon veranderen en twee keer op 5mm stikken ipv één keer de normale cm die aan elk patroon zit. Maar als je zelf je naad aan je patroon tekent neem je 2x 6 of 7 mm. (Vrees niet, sevens wordt dit duidelijk)

IMG_5582.JPGIMG_5588.JPG
-Leg de stof met de goede kant naar buiten op mekaar en stik op persvoetbreedte (of het aangegeven aantal mm)
-Strijk de stof open en knip beide naden af tot op 3 mm. (Of knip eerst en strijk dan)
IMG_5597.JPG-Plooi de stof met de goede kant naar elkaar toe en zorg dat de naad precies in de plooi valt.
-Stik nog eens op persvoetbreedte (of het aangegeven aantal mm)
-Strijk de naad naar één kant.

ENGELSE NAAD MEETS PLATTE NAAD
Mijn engelse naadIk vind die flapperende naad wat storend én ik vind dat extra stiksel eigenlijk wel mooi, dus ik doe meestal deze variant.
Na de laatste stap van de Engelse naad ttz de naad naar één kant strijken stik ik de naad plat tegen het kledingstuk, op ongeveer 1 à 2 mm van de kant.
Op de manier is het kledingstuk weer aan twee kanten te gebruiken.

De bessen in mei, over mulchen ofte Système-D

IMG_5572.JPGKweetnieze, maar andere bessenstruiken zien er precies toch veel uitbundiger uit. Maar allee, geef ze nog wat respijt, ze zijn nog jong. Er is wel een spijtig overlijden van een blauwe-bessen-struik, ineens was hij bruin en toen deed ie helemaal niks meer. Maar er zijn er twee andere om het verlies op te vangen. Wel hangen er al bessen aan al de struiken maar daar kan ik ook al niet geweldig enthousiast over zijn, want het zijn er samen bij benadering 46.
Maar ik heb er alle vertrouwen in, toch?
Misschien zijn het wel 46 superlekkere bessen.

Stel dat u zich de vorige foto van het bessenparadijs nog kan herinneren merkt u vast de bruinige bodem op ipv de "fris"groene. Wel het gras is weg, want gras tussen bessen dat is toch niet alles. Ik had eerder al rond de struiken karton gelegd en daar bovenop bladeren dus rond de struiken zat al een lekker dikke laag organisch materiaal en dat principe heb ik ook toegepast op het gras, ipv karton heb ik kranten gebruikt, daar bovenop een dunne laag grasmaaisel die elke week wordt aangevuld tot de kranten goed bedekt zijn. Ander snoeiafval strooi ik er ook rond, maar nooit in te dikke lagen want dat gaat het rotten ipv verteren. Op die manier is niet alleen mijn gras weg zonder te spitten, maar wordt de bodem ook nog eens geweldig ecologisch gevoed én groeit er geen onkruid, drie vliegen in één klap, wie biedt meer?
Ik breng dus nooit mijn tuinafval naar het containerpark, maar strooi alles in de tuin.
In de moestuin gebruik in nu alleen maar grasmaaisel omdat ander afval niet fijn genoeg is om tussen de groenten te strooien. Maar in het najaar, wanneer er niet veel meer bloeit leg ik op alle perken een dikke laag bladeren, snoeiafval, grasmaaisel, .... Wanneer ik in het voorjaar weer ga zaaien schuif ik het resterende materiaal aan de kant op de plaats waar ik ga zaaien.
Ik zeg het u, mulchen is het geheim van een goedmarcheerende moestuin!

Ga en mulch!

Raapstelenstoemp met zalm.

Raapstelenstomp met zalmVoorjaarsbuien, voorjaarskost.
Raapstelen zaai ik van eind februari tot eind april en oogst ik tot begin juni*, de laatste raapsteelgerechtjes worden dus klaargemaakt.
En op regenachtige dagen mag dat wel iets warm en smeuïg zijn.

Heel lekker, en echt heel simpel. En volledig stressloos omdat je alleen maar één warm gerecht moet maken en de rest er koud bijkiepert.
Maak een puree met lekkere moesaardappelen, boter, melk, het geel van een eitje en peper en zout naar smaak.
Hak wat raapstelen grof en snijd gerookte zalm in reepjes, voeg alles naar smaak toe.

*Geen idee eigenlijk waarom ik niet langer raapstelen zaai, ik volg gewoon de Veltbijbel, maar ook in daarin staat geen enkele reden waarom niet langer raapstelen te zaaien.
Misschien omdat raapstelen een van de vroegste groentes is en mensen het beugegeten zijn tegen juni?
Geen idee, op de raapstelensite (ja, echt!), weten ze het ook niet, want daar telen ze het zowat heel het jaar rond.

1,2,3 koprol

Koprol fase 1Koprol fase 2Koprol fase 3Koprol gedaan!Vanaf hoeveel koprollen achter mekaar wordt het gevaarlijk?

Placematboterhamzakske.

De brooddoos is dood, lang leve de platgedrukte boterhammen!placematzakske
Aflevering 2, de handleiding.
1. Ik zal eerst vertellen wat ik heb genomen, één laag toille ciree aka tafelzeil en één laag katoen, omdat twee lagen toille ciree te stug is en geen twee lagen katoen omdat je dan de "eetkant" niet kan afkuisen maar het steeds moet afgewassen worden.
Maar op zich maakt het niet uit.
Je zorgt in ieder geval voor twee stukken van ongeveer 40 op 32 cm, als je veel bokes eet mag dat groter zijn, mss eerst eens een papierke rond je boterhammen doen op de inpakmanier. Vergeet er dan geen cm rondomrond bij te rekenen voor de naad. Als het teveel moeite is, neem dan mijn maten.
Voor het bandje dat rond de ingepakte boterhammen gaat neem je als je toille cirree neemt een stuk van 4 cm op ongeveer 40, meet ook weer hier bij afwijkende boterhampaketten.
Wanneer je echter geen toille ciree neemt moet je een stuk van zes cm op ongeveer 40 nemen, want in tegenstelling tot toille ciree plooi je dit niet gewoon dubbel maar moet je dat eerst dubbel stikken op één cm met de goede kant tegen elkaar, dan keren en dan je velcro erop stikken, zoals ik hier al eens explikeerde.
Maar er is ook een heel makkelijke manier, neem een rekker van bv 2 cm breed op 26 (meet ook weer hier na), zet hem aan elkaar en voila, bijna zonder zweet.

2. De methode die ik gebruikt heb, met de toille ciree dus, gaat als volgt, plooi de reep in de lengte dubbel, stik vast, stik de velcro aka klitteband bovenaan vast, draai de reep om en stik het andere stuk velcro onderaan vast.

3.Leg de twee placemats met de goede kant op elkaar en stik vast op 1 cm, laat een 10 cm open om de stof nadien langs daar te keren.
Ik vind het makkelijkst stikken als de katoen onderaan zit en de toille ciree bovenaan.
Ik speld dit niet vast, maar u doet wat u wil natuurlijk.
Knip de 8 hoekjes weg tot op 2 mm van het stiksel.
Keer de stof door de opening, steek de hoekjes goed uit met de hulp van en bot potlood of breinaald.

4. Sierstik rondomrond op een paar mm.

En klaar!

Placemat
BokesBokes

Pasta met tomaat en aubergine

Pasta met aubergineWel een aubergine, maar geen idee?
Awel, maak dit, superlekker én gemakkelijk, wat verwacht je eigenlijk meer van een aubergine?
Vroeger bestrooide ik nooit aubergines met zout, maar sinds ik eens een bittere smaak ontdekte doe ik het wel, veel werk is het eigenlijk toch niet.

Nodig voor 2 volwassen en een kind:
-1 aubergine, in de helft en dan in plakken van 5 mm.
-1 teen knoflook, geperst
-300 gram penne
-400 gram tomatenblokjes uit brik of blik
-Olijfolie
-2 el gesnipperde peterselie
-50 gram geraspte parmezaanse kaas
-Peper en zout

-Bestrooi de aubergineschijven met zout en laat een half uur uitlekken in een vergiet.
-Verhit de olijfolie met de look tot hij begint te kleuren, voeg dan de tomatenblokjes toe en laat een kwartier pruttelen.
-Bak de aubergine (ik doe dat in een grilpan) tot de hij mooi gekleurd is en vanbinnen zacht.
-Kook terwijl de pasta, giet af en houdt een beetje kookvocht bij.
-Doe alles bij elkaar, samen met de peterselie en parmezaan, roer en voeg eventueel nog wat kookvocht van de pasta toe als het geheel niet smeuïg genoeg is.

Overheerlijk!

Namaak, maar dan leuker.

Placemat
BokesBokes
Omdat alles al bedacht is, doe ik vanaf nu alleen nog maar namaak. Maar als je er nu voor zorgt dat de namaak leuker is dan het origineel dan ben je toch wel goed bezig, niet?

In tijden van ecologisch bewustzijn is dit toch een geweldig leuk idee, een placemat die tegelijkertijd een aluminiumpapierken is, hoe cool is dat?
De originele heeft wel een velcroke aan de placemat maar ik vind dat storend dus ik heb een apart bandje gemaakt dat rond het pakje gaat, zo kan je als je niet langer bokes meeneemt naar je werk de placemat als placemat gebruiken en hangt er niks storends aan.
Ik post zo snel mogelijk een handleiding, want zeg nu zelf, met dit wil je toch gezien worden op je werk. (Whoeha)
En ik geef er eentje weg, degene die er eentje willen, moeten mij een heel vriendelijk mailtje sturen -uiteraard vol met complimenten- en wie kan raden hoeveel mails ik krijg tot zondagavond 8 uur krijgt het zijne zo snel mogelijk in zijn bus.
Astemblieft, als dat niet sympathiek is.

Originele gebruiksaanwijzing en extra info.
















-Make the sandwich right on the Wrap-N-Mat
-No counter to clean before or after
-Close the Wrap-N-Mat
-No plastic bags to buy and throw away
-Use clean Wrap-N-Mat as a placemat to eat from
-Keeps bread fresh for hours
-Environmentally friendly
-Food grade plastic or PEVA liner
-Hook & loop closure
-Fast and easy to use
-Machine or hand wash (recommended)


Ik heb tafelzeil gebruikt, ik neem aan dat je daar zo je brood mag op leggen, maar ik zou voor de properiteit er toch een keukenrolpapierke tussensteken, zo heb je ook meteen een serviet bij de hand, aha!

Mevrouw Kermit mag dinsdag de postbode met open armen ontvangen, proficiat!

De moestuin in mei, plantgoed kopen

KruidenDe ecologische plantgoedwinkel stond weer op het schema, deze keer voor prei en courgettes. Vorig jaar stond het binnen vol met zaaigoed: courgettes, maïs, kruiden, pompoenen, venkel, enfin, noem maar op. Maar dat staat in de weg jong, niet te geloven, dus tot ik ooit een serre heb stop ik met binnen zaaien, ik koop gewoon alles. Nu is dat echt niet overdreven om alles in een ecologische plantgoedwinkel te kopen, want als je plantgoed koopt bij iemand die geen vruchtwisseling toepast kunnen er wel eens ziektes in de grond of plant zitten, kolen kunnen bv last hebben van knolvoet, een koolziekte die je nooit meer uit je grond krijgt.
Om prei te zaaien ben ik ook al maanden te laat dus dat stond ook op het lijstje, toevallig was er ook vanalles dat niet op mijn lijstje stond, ik vertrok met het volgende in mijn koffer.

-Courgette Zucchini voor in al de courgettegerechten
-Courgette Ronde de nice om te vullen
-Pikante pepertjes
-Kerstomaatjes met de vreselijk belachelijke naam Tiny Tim
-Marokkaanse munt voor in de thee en voor de geur.
-Citroenkruid voor, allee tegen de muggen.
-Cirtoenverbena voor in de thee en nog maar eens voor de geur.
-Bonenkruid voor in al de gerechten met peulvruchten.
-Mierikswortel voor bij de zalm en
-En 26 preikes voor in de soep enzo.

Ik weet het niet jong, maar als ik kruiden zien moet ik die gewoon kopen.
Ik kijk uit naar de dag dat ik mijn moestuin kan verhuizen naar een groter stuk tuin en de huidige moestuin kruidentuin wordt, jeuj!
Nog een jaar of twee helaas.

Paprika

Paprika
Dit is nu toch echt lekker hé, gegrilde paprika's.
Hoewel ik er elke keer tegenop zie om ze te grillen valt het eigenlijk toch wel mee, ik gril ze door ze op de gaspit te leggen, maar je kan ze ook onder de grill leggen, maar op de gaspit blijven ze volgens mij beter liggen.
Wanneer het vel volledig zwartgeblakerd is stop je ze in een afgesloten kom of zak, zodat het vel eraf stoomt, ik hou er de papieren groenten- en fruitzakken voor bij. Na een tien minuten haal je ze eruit en wrijf je het velletje er af, niet onder stromend water, veeg gewoon je handen af en toe proper aan een vel keukenrol, hou het sap dat uit de paprika komt bij, beste is om de paprika te pellen boven een kom.

Deze lagen klaar om in een slaatje terecht te komen, paprika's in reepjes snijden, in een pannetje olie verwarmen met een teentje knoflook in, er een ansjovisje of twee in laten smelten, sap van de paprika toevoegen, van het vuur halen, paprika toevoegen en een kneepje citroen. Doe er naar smaak meer citroen bij. Heel lekker bij vlees en vis of als tapas. Ook leuk met rode en gele paprka.

Of mix de paprika met azijn en olie (verhouding 1/3) en verse kruiden en je hebt een zalige saus.

En uiteraard de superzalige paprikasoep, het heerlijke slaatje en de altijd lekkere spaghetti putanesca.

Jeuj een oorworm!

IMG_5223.JPGAls kind zette ik 1 juli mijn tentje op in den hof en installeerde me daar met een hoop boeken, strips en papier, rond 31 augustus kwam ik er terug uit. Hoe rommelig mijn huis er nu soms bijligt, hoe proper en ordelijk was mijn tentje, want er lonkte één groot gevaar ... de oorworm.
Oorwormen kruipen in hoekjes en in opgerolde tentdeuren en vallen er met grote hoeveelheden uit als je je tentdeurtje afrolt, niet gezellig! Het was dus de bedoeling dat als er een oorworm in de tent viel/kroop/vloog je zo snel mogelijk de oorworm kon localiseren en afvoeren.
Zoveel jaar later staat er geen tent meer in den hof en heb ik me over mijn schrik voor oorwormen gezet, nog straffer zelfs, ik lok ze en maak er huisjes voor. Dat kan tellen als ommekeer, niet?
Nu is daar wel een reden voor, ik ben niet de Fritzl in oorwormenwereld ofzo.
Oorwormen eten bladluizen, aha!
Oorwormen zijn nog effectiever tegen bladluizen dan lieveheersbeestjes, want waar luizen zijn daar zijn vaak mieren en tegen mieren kunnen lieveheersbeestjes niet op. Lief zijn voor oorwormen dus!
Oorwormen jagen 's nachts, dus als je van de potjes af blijft zal je niet veel oorwormen tegenkomen.
Ik hang de huisjes overal in de moestuin en als er ergens buiten de moestuin een plant last heeft van bladluizen dan hang ik een er potje bij, simpel, niet?

IMG_5213.JPG
Wat heb je nodig?
-Hooi, stro, gras, opgefrommelde kranten, van dat opvulmateriaal dat in postpakketjes zit, die lange houten reepjes, en ga zo maar verder, denk als een oorworm. (Op de foto stro)
-Ijzerdraad of touw
-Een terracottapotje, dat blijft koeler dan een plastieken en zuigt water op zodat de oorwormen niet gaar smoren in de blakke zon.

IMG_5222.JPGNeem een hoopje stro, doe er ijzerdraad of een touwtje rond en trek het touwtje of de ijzerdraad door het gaatje in het potje. trek goed aan en prop alles er goed in.

IMG_5253.JPGIMG_5250.JPGHang de potjes overal in je tuin, wanneer er na een paar dagen geen oorwormen inzitten hang het dan even aan een boom.

Pasta met tomaten, kappers en munt

Pasta met tomaten, kappers en muntDeze pasta zag ik Rick Stein een paar maand geleden klaarmaken, ik vond het eigenlijk maar een bizar idee, munt in tomatensaus, maar omdat ik meestal alles in huis heb om dit te maken is het er toch eens van gekomen en het was goed, echt lekker, en o zo snel, intussen is het al meermaals op tafel gekomen en altijd is iedereen aangenaam verrast.
Een pastake om snel op tafel te toveren als je plots volk en honger hebt.

Nodig 3 à 4 personen:
400 gram spaghetti
Twee tenen look, gekneusd
500 gram tomaten, ontveld en gehakt, maar ik vind dat de tomaten op niks trekken in deze periode, ik gebruik dus tomaten uit blik, liefst italiaanse.
Wat gedroogde chilipeper, naar smaak
1 eetlepel gezouten kappers gespoeld en uitgelekt
1,5 à 2 eetlepels gehakte munt
Olijfolie
Peper en zout

Kook de spaghetti al dente.
Verwarm intussen de olie in een pan met de gekneusde knoflook, wanneer de knoflook begint te kleuren haal je hem eruit.
Voeg de tomaten en chili toe en laat een minuutje bakken. (Tomaten uit blik hebben meer tijd nodig)
Doe de kappers en de munt bij in de pan en kruid met peper en zout.
Laat de spaghetti uitlekken en doe bij in de pan, roer tot alles bedekt is met de saus.
Eet op.

Jef eet pasta

De moestuin in mei, over vocht en vruchtwisseling.

Moestuin in meiDeze foto's zijn van een week geleden, in het midden van de droogte, morgen zou het naar het schijnt gaan regenen. Je moet boerin zijn om content te zijn met regen zeker? Ondanks de grote droogte heb ik toch amper water gebruikt in de tuin, alleen de sla en de broccoli die uitgeplant werden kregen op voorhand en nadien veel water. Het geultje waar zaadjes in gestrooid werden werd ook begoten voor het zaaien, maar voor de rest heeft er niets water gekregen. Door het voortdurende mulchen houdt de grond goed vocht vast, twee cm onder de droge bovenlaag is de grond vochtig genoeg om de planten te doen groeien.
Waterschaarste zorgt ervoor dat de wortels van planten dieper moeten gaan zoeken naar water en dat zorgt dan weer voor sterkere planten. Let wel, watertekort is niet goed, watertekort kan planten een groeistilstand bezorgen en kan bv bij bloemkolen leiden tot een te klein kooltje.

De peultjes, in een cirkeltje gezaaid met in het midden maïs. Doordat maïs als enige thuishoort in de grassenfamilie mag je deze plant overal zaaien, hij mag zelfs twee jaar achter elkaar op hetzelfde perk staan. Normaal gezien zaai je maïs op het perk van de vruchtgewassen omdat maïs veel kompost vraagt en peulvruchten niet bemest worden. Maar in de combinatieteelt worden peultjes meestal bij maïs gezaaid omdat deze een positieve invloed op elkaar hebben, de peultjes gebruiken de lange, stevige stengel van de maïs als steun en de maïs profiteert van de extra stikstof die de peulvruchten in de grond brengen.
De wedstrijd kan beginnen want ik heb ook op het perk van de vruchtgewassen maïs gezaaid, en als deze maïs zwaar verliest dan hebben de peultjes er toch hun voordeel van gehad.
Voor wie meer wil weten over combinatieteelt vindt zeker iets op Google, deze site bv geeft al veel informatie. Ik realiseer me nu dat ik nooit openlijk over mijn liefde voor de vruchtwisseling heb gesproken, later meer.

Vorige week heb ik ook de sla uitgeplant, deze twee rijtjes is het enige dat ons nog rest van vier rijen sla: ijsberg, batavia, krop- en snijsla. De twee eerste waren zeer succesvol, maar de kropsla liet het zelfs helemaal afweten.
Deze "overschot" wordt geoogst als snijsla en tegen dat de "snijsla" op is, zijn de uitgeplante kroppen klaar om geoogst te worden.
Ik streef er naar om van eind april tot aan de eerste vorst drie soorten sla, oogstklaar in de tuin te hebben. Door regelmatig te zaaien zou dit moeten lukken. Na het uitplanten heb ik dus meteen weer sla gezaaid.
O, de raketsla is ook oogstklaar, wat een geur, fantastisch!

Edit: De vruchtwisseling

Life goes on

Jef rijdt ezelMaar dan trager en met meer drank zoals citroenlimonade en aardbeienlimonade en ijsthee en vooral veel water om in te zitten.

Ballekes in tomatensaus met frietjes

ballekes in tomatensaus met zelfgebakken frietjesKunt ge geloven dat ik dat tot op twee weken geleden nog nooit had gegeten? Apart al wel, maar samen nog nooit, maar daar is verandering in gekomen. Vorige week stuurde ik Mr Zsazsa nog om frieten van het frietkot, maar deze week heb ik -de frituurketelhater- zelf de frieten gebakken. Nu eet ik wel graag zelfgebakken frieten, maar eens vers frietvet in huis bak je elke avond een curryworst of zes, ik ken mijn eigen. En dan heb ik het nog niet over de mottige geur van frietvet gehad. Maar nu geen gestinkt want ik heb de frietketel buiten gezet, voila, zo simpel is dat.
Bij ballekes in tomatensaus denk ik meteen aan de Lunch Garden Ballekes in tomatensaus (die ik nog nooit besteld heb, maar al wel gezien), als je zulke ballen op uw bord wil dan is dit niet uw recept, dit is eerder een kruising met goulash maar zonder de vellekes van de paprika, een recept van mijn vriendin Els, helaas niet in het bezit van een site noch blog.

Dus, de ballen:
Meng het gehakt met het paneermeel, eitje, peper en zout zoals uw bomma het u al voordeed.
Rol er balletjes van.

De saus:
Fruit een ui in olie en wat knoflook, wanneer de ui zacht is voeg je tomaten in blokjes uit een brik of blik toe, laat een half uur sudderen.

Bak de balletjes in olie of boter, wanneer er een mooi bruin korstje hebben haal je ze uit de pan en voeg je een beetje water toe zodat de bakresten op de bodem opgelost worden. Een extra half bouillonblokje mag er ook bij.
Kap de tomatensaus en de balletjes erbij, laat pruttelen.

Bak in een andere pan (of voor je de balletjes bakt in die pan) een bakje champignonnen in schijfjes en doe ze bij de balletjes.

Klaar.


Nu nog de frieten, dat doe je tussen het ballenverhaal door.
Schil en was aardappelen, liefst bintjes.
Snij ze in plakken van > 1 cm, en dan in frietjes, dep ze droog met een keukenhanddoek.

Verhit olie of vet (mmm ossewit) tot 160 graden en bak de frietjes 4-7 minuten, tot ze lichtjes beginnen te verkleuren, ze moeten breken als je ze buigt en al gaar zijn. Schud ondertussen regelmatig met het mandje zodat de frietjes niet aan elkaar kleven.
Laat ze een half uur afkoelen.
Verwarm de olie tenslotte tot 190 graden en bak de frietjes tot ze goudkleurig zijn.
Doe ze in een kom met keukenrol en schud ze op zodat het vet in het keukenpapier dringt.
Doe er zout over en schud ze nog eens op.

Eten met een flinke schep mayonaise.
Smakelijk

Warm

Factor 30Weer om u in te smeren.

Schortje

SchortjeEne Ghillian bracht mij in de comments van deze post op dit idee, een schortje of voorschoot of hoe heet zoiets eigenlijk?
De stof aan de binnenkant is in oranje ruitjesstof, en het is tweemaal vastgestikt zodat er drie zakjes zijn.
Handig jom!

Tortilla

TortillaSoms wil ik liever niet koken, soms word ik al moe van het gedacht alleen, dan is er ..... de tortilla!
Niet geheel volgens de regels want normaal moeten de aardappelen gebakken worden, maar als ik geen zin heb om te koken heb ik ook geen zin om aardappelen om te draaien, stomen gaat sneller.

Nodig voor 2 personen:
3 aardappelen, geschild, in schijfjes en dan gestoomd
1 ui, in ringen, gefruit
3 eitjes, losgeklopt
1 teentje look, samen met de ui gefruit
Peper en zout

Doe de iets of wat afgekoelde aardappelen bij de eitjes en ui, roer door en giet in en warme pan.
Wanneer de ene kant klaar is, neem je een groot bord, dek je de pan af, draai je de pan razendsnel om en schijf je zo de tortilla weer in de pan.

Toen mensen zich nog geen zorgen maakten over hoeveel suiker kinderen binnenkregen, toen maakte mijn grootmoeder sla waar een vinaigrette met suiker overheen ging, za-lig. Deze sla past volgens mij geweldig goed bij deze tortilla.
Een verhouding van 3 delen olie met 1 deel azijn, peper en zout en een schep suiker, mengen met wat gehakte peterselie en een gesnipperde ui.
Sla wassen en drogen, alles door elkaar husselen en proef!

Maar vertel eens, wat raadt u mij aan, voor kookbaaldagen? Wat komt er op uw tafel als u geen zin hebt om veel tijd te besteden aan de maaltijd?