zondag 18 juni 2017

Pekes en erwtjes anno 2017

couscous
In de begindagen van Honger! toen het boek alleen nog maar in mijn hoofd zat was ik van plan om ook de foto's zelf te doen, klonk keiromantisch. Mme Zsazsa maakt een kookboek waarbij ze alles zelf doet, van de groenten kweken, over de recepten bedenken tot de foto's trekken. En toen zei Els dat ze met zo'n foto's echt geen boek ging maken. Verwaande vormgeefsters, wie zijn ze en waar zijn ze mee bezig? Maar ik kon ze eigenlijk alleen maar gelijk geven, ge ziet het zelf ook.
(Ik heb er geen minderwaardigheidscomplex over ofzo, dus ge moet mij niet oppeppen.)
Maar dat wou ik eigenlijk niet vertellen, ik geef het juist efkes mee voor iemand zou denken dat ik ook echt alles kan ofzo.
Niet waar dus, ik kan geen schoon foto's trekken, al veel geprobeerd en zelden een succes.

Ik kan trouwens nog veel andere dingen niet, maar daar gaat het nu niet over.
Maar wat wou ik eigenlijk wel zeggen?

Ik wou iets zeggen over mijn eten van vanavond, want wat vanavond gebeurde was eigenlijk zowat de samenvatting van heel afgelopen jaar.
Ge moet weten, ik ben dit weekend een beetje zielig, want terwijl jullie allemaal aan vijvers en zeeën lagen te zonnen zat (zit) ik binnen achter mijn computer. In mijn onderbroek. (Want als ik lang binnen zit achter mijn computer dan word ik altijd wat vetter en dan spant mijn broek. Doch dit terzijde.).

Mijn lief zit net als jullie allemaal ergens aan een vijver met een bende vrienden en voorzekers veel drank en moppen en vlees en andere dingen (wat doen mannen eigenlijk nog?). En mijn kinderen zitten bij hun vader. Hopelijk ook ergens aan een vijver.

Dus, samenvatting, iedereen is leuke dingen aan het doen en ik zit hier moederziel alleen. Zielig dus.
Gisteren was ik ook al alleen en was iedereen ook leuke dingen aan het doen. Maar gelukkig heb ik leuke vrienden die mij uitnodigden om frieten te komen eten (waardoor ik dan eigenlijk nog vetter werd) en werd het toch nog een leuke dag.
Voelt ge de emotionele balans?
Op die balans zit ik dus al een jaar.
Dat zal allemaal wel normaal zijn zeker.

Goed! Om een lang verhaal kort te maken ... vanavond belde mijn vader om te vragen of ik mee iets ging eten waar ik neen op zei want ik had geen honger om dan een half uur later te scheuren van de honger. Uiteraard.
Omdat niemand mag weten dat ik emotioneel nogal op een balans zit vertikte ik het om terug te bellen en begon te zuchten en steunen dat er niks in huis was om te eten. Ge moet weten ... de moestuin, dat is een windernis, ik kan blijkbaar niet én een huishouden runnen én een boek schrijven én keiveel kussen met mijn lief én elke dag eten maken én een moestuin onderhouden. En ik kan ook al geen foto's trekken.

Maar toen ... herinnerde ik mij dat ik vanmiddag bij het passeren van een proper stukske moestuin bij de suikererwten al schoon exemplaren had gezien, ow ja, anders couscous met iets pestoachtig, die dikke zoete suikererwten en bruin gebakken uien! Tijdens het bereidingsproces in mijn hoofd kwamen er nog wortels en fetakaas bij en toen ik die laatste uit de diepvries ging halen kwam ik nog een doos spinazie tegen die daar precies al een eeuwigheid lag.
En toen was ik weer gelukkig.
Zo snel gaat dat.

En weet ge wat, ik vond bij het terugzetten van de spinazie nog een doos crème en in de kast lag nog wat pure chocolade en in de frigo een aangebroken potteke room (dat maakt samen bangelijke warme chocoladesaus).
Ik zat nu toch al in mijn onderbroek.

couscous
Couscous met pekes en erwtjes en gebakken uien
Voor twee, maar ik was aleen.
- een flinke handvol peultjes, erwten of suikererwten.
- 2 wortelen, geschild en in staafjes
- 1 dikke ui, in maantjes
- 2 teentjes look
- wat takjes tijm en rozemarijn
- verse kruiden, gesnipperd, bv peterselie, dille, dragon, munt, basilicum, ...
- wat amandelen
- een kwart stuk feta
- een halve citroen
- een kopje couscous
- olie, zout en peper

- Bak de uien in een pan met wat olie terwijl je de andere groenten snijdt.
- Wanneer de uien beginnen bruinen (geef ze wat tijd) mogen de wortels en takjes tijm en rozemarijn erbij en wat later de peultjes of erwten en een gesnipperd teentje knoflook. Kruid alles met peper, zout en wat chilivlokken.
- Maak een pesto van de kruiden, het andere teentje look, wat noten, zout, het citroensap en de zeste en het stuk feta. Meng alles met olijfolie tot een smaakvol prutje.
- Wanneer de groenten genoeg gegaard hebben (ik heb ze graag beetgaar) strooi er dan de couscous over en meng goed. Zet alles net onder water en roer na een paar minuten. Proef om te controleren of de couscous voldoende zacht is en voeg anders nog wat water toe.
- Haal de pan van het vuur, vis de takjes tijm en rozemarijn er uit en meng alles met de pesto (of geef het er apart bij), schenk uzelf iets lekkers in en zeg: het is allemaal ommes zo erg nog niet.

16 opmerkingen:

  1. Marie-Paule Victoir18.6.17

    Ik word altijd een beetje blij als ik jouw krabbeltjes lees. Ik ben ook zo wat zielig, dat alleen zijn is niet zo erg, wil ondertussen geen vent of lief meer. Durf zelfs niet in mijn onderbroek zitten wegens die vijf kilo buik die hangt te slodderen. Vandaag wel wat extra zielig omdat de jongste problemen heeft met 't lief, en ik dus niks kan plannen, want ik moet er zijn voor 't geval... 't Grijze haar zou moeten bijgewerkt worden om terug (jeugdig_hahaha) blond te zijn. Die ex betaald niet wat hij zou moeten, zit dus net voor de solden op zwart zaad... Voor mij is 't een beetje te heet, hoezeer ik in mijn jonge jaren als een kip-aan-het-spit lag te bakken met dit weer, ik kan er verdorie niet meer tegen. nDus ik trek mij terug in mijn koele living (oude dikke muren) en wijd me aan mijn affaire met netflix. En als ik iets van jou lees, word ik toch weer wat minder zielig :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik kon juist het zelfde geschreven hebben...hehe...ben niet alleen :-)

      Verwijderen
  2. Hoera voor dieje leste zin ! Ik heb t heel weekend moeten herhalen.. "zet u achter uwen buro en studeert" en 100'n varianten op 'komt af die pc" mijne vent zit al heelt weekend int brusselse, en ik ben al gene fan van zondagavonden. Om mijn .. oh wat had dit een mooi weekend kunnen zijn.. gevoel wat te ontkrachten heb ik net rojebezekesconfituur gemaakt.
    Mijn keuken was nog ni vuil genoeg, maar nu troost ik mij.. met een glaasje en die laatste zin !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de keuken vertoeven voor uw eentje is eigenlijk altijd een beetje zielig, daarom kook ik vaak voor 2 of 3 voor t geval dat het lief toch tijd heeft om langs te komen. Of voor als ik net als gij in een bui terechtkom van denken en schrijven.
    En dan die plannen die non-stop in mijn hoofd groeien en de goesting is er om ze uit te voeren met al die energie van mij. Maar als de kinderen bij de ex zitten en de vriendinnen me vertellen over hun 3de huwelijkscrisis, ben ik eigenlijk wel blij dat ik hier zit in dat veel te warm huis met mijn kookpotje voor 3 en mijn boek met eigen schrijfsels.
    Want als ik alleen ben moet ik niks en kan ik net als gij in mijn onderbroek rondlopen en eten op 't uur dat ik honger heb.
    Het was een zondag voor mezelf en dat mag ook wel eens.
    En dienen moestuin groeit als zot, net als dat onkruid ernaast en zwijg me van dat gras want dat staat hoger dan moet. Maar de gazet gaf raad over dat gras, dat het met die warmte goed is om niet te maaien. Jeuj :)
    Als het straks klaar wordt, ga ik de radijzen en sla uit de tuin halen want zeg nu zelf, t is verdikke plezant om uit eigen tuin te eten..en vooral effe lui te zijn en niet naar de winkel te moeten.
    Na de donkere chocolade met room van gisteren plan ik een suikervrij dagje. Zodat op 't einde van de week die broek niet meer spant.
    En de kinderen en ik hebben nog kleren, dus die strijkberg blijft voor wat het is. Want als mijn kleine luide bende thuiskomt, ga ik waterijsjes maken en voetbadjes met lavendel.
    En vooral keiveel genieten van buiten zijn met hen want de zomer is er en dan moet je buiten leven toch.
    Genieten van de zon die ondergaat en van de kinderen die na een dag keivuil van bad naar bed gaan omdat ze moe zijn van te spelen. En ik die verlangt naar dat lekkere glaasje, mijn hoofd vol ideeën en die ipad die helpt bij het plannen en ordenen.
    Zo gaat het hier ook aan toe.




    BeantwoordenVerwijderen
  4. die emotionele balans vrouw, zwijg me ervan. ik haat ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. awel mme, gij zijt al lang een klein beetje mijn heldin...en feitelijk kunde gij wél alles (misschien moet ge gewoon sequentieel denken?)... maar van tijd tot tijd mag het vat ook voor superhelden een bekke af zijn he... uw balans brengt u ook naar héél happy momenten, hopelijk slaat de balans binnenkort om; uit evenwicht naar de 'sunny side up' xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ge kunt mss ni alles maar wel leuke tekstkes schrijven! En trouwens wij zaten ook ni aan nen vijver want hebben enen zoon die moet studeren (en ni wilt, pfff)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mjam! Gij zijt zo'n inspirerende madam!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Feta in de diepvries? Oh interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hahaha, ik heb smakelijk om je verhaal zitten lachen. En je recept zag er ook al zo smakelijk uit. Maar nou zit ik mij de hele tijd af te vragen: wat zijn pekes ??? Hier in Nederland kennen wij dat woord niet. Als ik dit recept wil maken (en dat wil ik !!!) dan moet ik dat toch echt weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Suzanne20.6.17

    Pekes zijn wortels (zie foto ;-) )
    Brabantse roots hè... pekes=peeën=penen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, weer een woord bijgeleerd ! En eigenlijk vind ik pekes lekkerder klinken dan wortels!

      Verwijderen
  11. Saarsmis21.6.17

    Ik ga dat maken, vandaag nog! In een dubbele portie, want volgens mij gaat dat morgenmiddag ook nog lekker smaken. Oh en openbaring van de dag: feta kunt ge invriezen ofwa?!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. in friesland noemen we dat stipjes en streepjes, x

    BeantwoordenVerwijderen